HousesClick to view portfolio

​​A new contemporary house in Upstate New York for a forward-thinking modern dance choreographer.  The house is perched in the treetops on a steep mountain side overlooking a nature conservancy.  A three-storey external ramp frames the main entrances and links the ground floor with the sleeping porches and rooftop terrace lookout.  Whitewashed board paneling, copper, white cedar lumber and siding, reclaimed character-grade antique walnut and oak, granite, antique mirror and glazed encaustic tile are a few of the traditional materials used in an unconventional design.  The owner inherited a set of Fiesta ware dishes, which became the inspiration for the interior touches of color.  Windows frame artful pictures of the ever-changing natural landscape beyond.  The interior decoration is in progress through our internal decorating entity A K Atelier. Photographs will be available for viewing in 2015.

Decoration by A K Atelier

Photography by Philippe Cheng

A compound of shingled buildings on a former country club site on Long Island.  The smallest  cottage was originally an 1895 ice-cream shack.  The main building now shelters the owners' collections of found objects, books, and antique housewares.  While the exteriors have been carefully restored, the interiors are continually transforming as an experimental site for design and building methods.  Furniture, fixtures and accessories are custom designed and fabricated.

Decoration by owner

Photography by Annie Schlechter

Featured in Cote Ouest

​A new house in North West Arkansas for a young couple with small children. The builder and tradesmen were encouraged and trained to use traditional building methods and crafts, such as lime plaster stucco with carved stone trim and slate roofing, all of which are virtually extinct in this part of the country. The house features over 16” thick energy-efficient masonry walls, solid mahogany casement windows, geothermal heating and cooling and a tornado safe-room. 

Decoration by Katie Ridder

Photography by Eric Piasecki

Featured in ‘Katie Ridder Rooms’ by Heather Smith MacIsaac 

Featured in Southern Living

A new house in the arid high-desert of Southern Utah. The building is framed in steel with concrete floors and a standing seam copper roof. The design was made with a view to sustainability with rainwater recapturing and passive solar heat. In collaboration with the architect, the owners fabricated much of the exterior decorative steelwork, custom fixtures and furnishings. 

Decoration by owner

Photography by Michael Plyler

​A build-out to an existing country house on Long Island, for a young couple with small children. The playroom with stage leads to the garden through an outdoor grassed-in amphitheater. The climate-controlled wine room has solid 10” thick cast concrete cubby units for bottles to nest in.

Decoration by Jenny Vorhoff

Photography by Emily Gilbert and Joan Larsen Wozniak

A renovation and extension of a farmhouse on Long Island for the owners of a wrought iron business. This was a collaboration between architect and craftsman. The steel spiral stair is marked with a Master Craftsman’s stamp at the top of the newel post. At night the stair transforms the tower with illuminated glass treads. 

Decoration by owner

Photography by Jon Wallen

Featured in Cote Ouest

Apartments & Townhouses

​Color, light and comfort unifies this renovated and reconfigured  apartment on 85th Street in Manhattan.   Large areas of dropped soffits and mouldings of inappropriate scale from an insensitive previous renovation were removed.  The original ceiling heights were restored, and the classically elegant pre-war character of the apartment was reinstated.  Built-in bookcases offer an opportunity for deep paneled mirrored window jambs to enhance  natural daylight in the living room and family room. The reconfiguration adapts to the needs of a modern family; the new custom-built kitchen is open to a spacious dining and family room.

Decoration by Robin Henry

Photography by Eric Piasecki

A renovation and reconfiguration of a unique apartment in a pre-war building on 108th Street in Manhattan, for doctors of psychiatry and their small children. The original 1910 paneling, pocket doors and beamed ceilings in the living room and dining room were carefully salvaged and restored, while the rest of the apartment was extensively reconfigured and updated in a classic Old New York style. The bold decorating features the owner’s Scandinavian furniture, as well as their collection of natural curiosities. 

Decoration by Nickolas Olsen

Photography by Emily Gilbert

A renovation and reconfiguration of a finely detailed apartment in the luxury boutique shopping district in Manhattan, for the successful owners of a fashion label and their small children. The entry sequence incorporates intimate proportions with alcoves of bookshelves, setting off by contrast the unique double-height living room, which has a custom-designed coffered ceiling. The dining room can be closed off from the rest of the apartment with pocket doors, each having bronze grilles in the transom.

Decorating by Shaun Jackson Inc

Featured in Elle Decor

A renovation and reconfiguration of a spacious duplex apartment in a Landmarks-designated building on 96th Street in Manhattan. The large windows were replaced with new mahogany weights-and-chain double-hung units, complete with interior louvered shutters pocketing in deep paneled jambs. The kitchen was designed with custom cabinets of stained oak boards and stainless steel boat rail hardware. 

Interior Design by Burt Wayne 

Decoration by Barbara Lazarus

Styling by Kyle DeWoody

Photography by Eric Piasecki

Featured in House Beautiful

​A renovated artist’s loft in a wood-framed Landmarks-designated building on Franklin Street in Lower Manhattan. The renovation incorporates and rehabilitates the ownwer’s collection of salvaged architectural elements. The walls are finished in reclaimed whitewashed barn boards, the transoms are textured glass. 

Decoration by owner

Photography by Emily Gilbert

Two separate apartments were joined for an Emmy Award - winning editor and eminent lawyer and their young children, in a prewar building on Seventh Avenue in Manhattan. The dining room and bar are finished with a high-gloss mirror-polished paint. 

Decoration by Grady Cooley

Photography by Marc Lins

This private apartment in the Carlyle Hotel was designed as a pied-a-terre for a busy New York businessman and his visiting guests from China and Japan. The walls are finished in stained leather panels. 

Decoration by Katie Ridder

Photography by Jon Wallen

​A proposal for a new internal circular stair, to access a future roof-top garden and greenhouse from the existing top-floor apartment in a Landmarks-designated building on the Upper East Side in Manhattan. 

A small apartment for a first-time homeowner in New York’s West Village. The project involved making the best use of a small space and a small budget. 

Architecture and interiors by Anik Pearson Architect 

Photography by Jon Wallen

A renovation of a pre-war apartment on 90th Street in Manhattan. The entry and main circulation spaces are articulated with new painted wood paneling. The apartment was reconfigured to facilitate furnishing and to optimize opportunities for display of the owners’ extensive rotating art collection. 

Decoration by Shaun Jackson

Photography by Jon Wallen

​A restoration and reconfiguration of a Landmarks-designated townhouse in New York’s Upper East Side. The project includes plans to carefully restore and preserve original rooms and details dating from the unaltered 1937 remodel, while upgrading the entire building’s infrastructure for improved performance and efficiency. The work will include extensive rear yard and roof garden redesign, featuring a roof-top vegetable patch, flower cutting-garden and orchard. The sustainable elements will include water-recapturing for irrigation and grass roof. 

Decoration by Shaun Jackson

Landscape design by Erik Moraillon and Helen Lambrakis

​A proposal for a complete brick masonry façade reconstruction of a Landmarks-designated townhouse on the Upper East Side in Manhattan. The design includes a two-storey copper-clad bay window, carved stone detailing and ornamental rough-iron railings.

An alteration and infrastructure upgrade to an existing New York City Landmarks-designated townhouse. The minimalist modern interiors at the core are set in contrast to the grand proportion and original detailing of the main rooms. The master bath and dressing suite is designed with cabinetry fitted with seamless white sheet-glass and has radiant heated large-format stone slab flooring. The rear façade was altered for access to a roof-top terrace.  

Estates

​A master plan for a country property in Upstate New York. The design links horse-riding trails round the property between main and accessory buildings to equestrian facilities, including grazing fields, stables and indoor and outdoor arenas. Among projects over several years, the existing barns were restored, a historic farmhouse improved, and a new stone equipment barn constructed. The property is in a water conservation district. 

A master plan for a contemporary residential compound on a previously unimproved property in Upstate New York. This will be a weekend retreat for a young family headed by a prominent lawyer and a modern dance choreographer. The road and infrastructure are carefully designed to knit into the existing grade and vegetation to preserve and enhance the site’s natural features and rugged character. Walking and cross-country trails link a house, dance studio, caretaker’s lodge, and accessory structures to the nearby nature conservancy and Appalachian Trail. Sustainable elements include energy-efficient building envelope design, grass roof and rain screen. 

Go to House in Wingdale for more images

Landscape architecture by Reed Hilderbrand LLC

Landmarks

Façade restoration and re-shingling at one of the last surviving wooden churches in New York City. The decorative shingle patterns were re-created by combining laser surveys with meticulous research of the original Architect’s drawings of 1898. The stained glass in the rose windows was restored.  In the research, Anik Pearson Architect rediscovered details lost in an insensitive 1950’s repair. This project received a 2011 Lucy G. Moses Preservation Award from the New York Landmarks Conservancy.

Featured in The Riverdale Press.

A proposal for this New York City church to replace the vestry entry gates with new ironwork in the Art Deco High-Gothic Revival spirit.

Projects over several years for this New York City Church range from the restoration of the choir loft to the salvaging and repair of the colossal pocket doors at the main entrance. The church is close to Times Square and is affectionately known as Smoky Mary’s for its incense-filled atmosphere.

Private Clubs

Knickerbocker Club
Over several years Anik Pearson Architect has been helping the Knickerbocker Club with multiple alterations and the addition of a new member’s wine tasting and storage rooms. The wine room necessitated reconfiguration of the service facilities, which led to conducting an in-depth analysis of the building’s infrastructure systems. The latter led to a decrease of energy consumption and an increase of space efficiency.

Lobbies & Offices

A new office build-out for Infinia Group, a strategy and design consultancy in Manhattan’s Chelsea gallery district. The partitions are framed in blackened steel and finished with stained cedar siding. The CEO’s office is mobile, separated from the common areas by a moveable partition. 

Photography by Marc Lins

A new office build-out for an award-winning creative editorial studio specializing in television, web, and branded experiential entertainment on Wooster Street in Manhattan. The planning included placing to advantage the partners’ collection of Asian art and sculpture, while carefully concealing the extensive network of IT wiring for an open and clutter-free work environment. 

Photography by Emily Gilbert

​Anik Pearson Architect’s own architectural office in Manhattan’s sleepwear district. More in Office.  

Photography by Marc Lins

​An office build-out of 10,000 s.f. for an architectural firm that designs buildings in a classically influenced language. Co-design by Peter Pennoyer. The drafting room workstations have ergonomic chairs, keyboards, and monitor arms by Humanscale. 

Photography by Jon Wallen

A lobby reconstruction on 16th Street in Manhattan. The work includes saving the original vaulted plaster tracery ceiling, redesigning with high-gloss mirror-polished paint and the reconfiguration of USPS-regulated mailboxes.

Renderings by Ubi Interior + Furniture Design

Photography by Patrik Rytikangas

Staff

The firm pays great attention to detail and achieves the best results by assembling thorough drawings and specifications. Every detail is original, and designed by hand.

After a childhood spent in Bourgogne and Savoie in France, Anik Pearson trained as an architect at The Cooper Union in New York City. At Cooper she graduated as valedictorian of her class and won the school AIA award, among others. Her practical training was at the offices of Cicognani Kalla Architects and Peter Pennoyer Architects, establishing her own firm in 2001. The firm has much experience with New York City apartments and in country houses, particularly in remote locations. The firm pays great attention to detail and achieves the best results by assembling thorough drawings and specifications. Every detail is original, and designed by hand.

The firm has much experience with New York City apartments and country houses, particularly in remote locations. The firm pays great attention to detail and achieves the best results by assembling thorough drawings and specifications. Every detail is original, and designed by hand.

TEAM

Sigfus Breidfjord
Lauren Hedge
Angelique Pierre
Dan Webre

Her practical training was at the offices of Cicognani Kalla Architects and Peter Pennoyer Architects. She has established her own firm in 2001.

ANIK PEARSON, PRINCIPAL

AIA, LEED AP

After a childhood spent in Bourgogne and Savoie in France, Anik Pearson trained as an architect at The Cooper Union in New York City. At Cooper she graduated as valedictorian of her class and won the school AIA award, among others. Her practical training was at the offices of Cicognani Kalla Architects and Peter Pennoyer Architects. She established her firm in 2001.

Much of Anik Pearson Architect's experience is with New York City apartments and country houses, particularly in remote locations. Each project is unique and tailored to respond to the client's individual requirements. Every detail is original and designed by hand. Assembling thorough and studied drawings and specifications enables the coordination process to take place well in advance, saving each client valuable time and expense during construction. The firm pays great attention to detail and encourages the use of higher craftsmanship and materials which age gracefully, improving durability and offering long-term benefits.

TEAM

Sigfus Breidfjord
Lauren Hedge
Angelique Pierre
Dan Webre

OFFICE
Please click to view our office.
Publicity

Designed by New York-based firm Anik Pearson Architect, this three-story steel and glass staircase was installed in a new addition of a shingle-style residence in Watermill, on the East End of Long Island.

CHRISTINE PITTEL: How did you gel this kitchen to look like molten silver?
ANIK PEARSON: We started with V-groove oak boards.

CHRISTINE PITTEL: You mean like something you’d see on a barn?
ANIK PEARSON:Yes, but I didn’t want it to look rustic, so we washed them with a transparent gray stain and then a polyurethane satin finish to rive them some sheen. Then we framed each cabinet in stainless steel to make it more sleek and urban.

CHRISTINE PITTEL: That trim is unusual, especially those screws.
ANIK PEARSON: The screws are part of the hinges. You could transform even the dullest kitchen with interesting hardware. I wanted something different, and these are l-shaped strap hinges, the kind of thing you’d see in the Middle Ages to tie boards together. But we designed ours to look more like precision machinery.

CHRISTINE PITTEL: Where did you find those extra-long handles?
ANIK PEARSON: It’s boat hardware, straight out of the catalog. You can buy an 8-foot length of one inch tubing and cut it to size. They have great weight and are extremely well crafted, since they’re made to survive outside.

The owners of the residence are also owners of a wrought-iron business, so the firm custom built the spiral staircase out of steel, with glass panels ending out of each tread to snugly fit inside the freestanding square-shingled towner. The tower, which is equipped with deep-set windows and a pyramidal skylight overhead, is flooded with natural light, which filters through each level of the glass treads, making the staircase appear as though it is floating in the mid-air during the day. At nighttime the glass between the wall and steel treat is illuminated from each tread’s edge, resulting in a glowing staircase that serves a giant chandelier.

Sleek as a speedboat,this urban kitchen is intricately detailed with gleaming wood and maritime hardware.
Design by ANIK PEARSON

#metal16
#apartments-townhouses/west-side-apartment
#houses/cottage-in-westhampton-beach
#houses/house-in-arkansas
#apartments-townhouses/madison-avenue-apartment1
#houses/house-in-watermill
#apartments-townhouses/upper-ease-side-duplex
#houses/house-in-watermill
#houses/house-in-arkansas
#apartments-townhouses/madison-avenue-apartment1
Competitions & Proposals

​A competition entry for the rebuilding of Notre Dame de L’Assomption in the city of Port-au-Prince, in Haiti.  In keeping with ecclesiastic tradition, the formal program and spatial configuration of the cathedral is preserved. Remaining fragments of the original cathedral are restored to memorialize the January 2010 earthquake.

​A competition entry for an arts and culture center in the city of Beirut, in the Republic of Lebanon.  Competition commissioned by the Ministry of Culture.  

​A proposal to design a summer pavilion in the garden of a private residence in Doha, Qatar.  

​A competition entry for a new observatory at Kielder Water and Forest Park, Northumberland, England.  Competition commissioned by The Kielder Partnership.

Exhibitions

​An exhibition entry for “Rites of Passage: 1995 – 2009” which opened in January 2010 in the gallery of Cooper Union’s acclaimed new building at 41 Cooper Square.

Exhibition curated by Thomas Micchelli.

Photography by Bruno Gaget.

DECORATIVE IRONWORK
Anik Pearson designs custom wrought iron furniture, hardware, and accessories in collaboration with La Forge Française. Their master craftsman Patrice Humbert is one of very few to have been trained in a French wrought iron tradition that has changed little since the 13th century.

Scroll down to view more.

of 15 |
For all inquiries, please contact

ANIK PEARSON ARCHITECT, P.C.

171 Madison Avenue, Suite 1608

New York, New York 10016

Tel: (212) 951-7244

anik@aparch.net

Website by Dyad Communications